沈阳市室内设计师协会
 
设为首页 | 收藏本站

袁珂:不破不立,破而后立!







/ 2021



To build a new, we must break the original first


Original plan


Plan after reconstruction



The convergence of standardized undifferentiated spatial structure layout has a huge deviation from the actual life of the owner's family of three. Reflect on the current lifestyle, guide the direction of design, emphasize the "home experience", focus on upgrading the functions and social attributes of public space, and create a living space that meets the future possibilities around family coexistence and parent-child communication.


The professional attribute of the owner architect adds a rational beauty of spiritual independence and free expression to the home.



Living room



使


The physical scale of space is opened together with the spiritual scale. The wall is reset in the design, and the spatial pattern is reshaped. Each space of living room, terrace and teahouse has its own mission.




退便


The left balcony is completely demolished, the living room is moved forward, and the right balcony is enlarged and retreated, so as to get a transparent "square box" outdoor terrace, build a new building and indoor transition space, and have a panoramic view of the excellent landscape of Hunhe River.




穿


The wild black cliff surface creates a thousand year cave like wrapping feeling, crossing the dimension of real space and entering the terrace of different time and space. If the Hunhe River is a scarce landscape of the city, the terrace creates an interactive relationship with a sense of private ownership and a sense of dignity that is exclusive to me.



线


In order to embrace the excellent urban landscape, the sofa area and tea area are set up corresponding to each other, in a semi-circular embrace state. They form a double circular smooth moving line, create an interactive scene and give the due temperature to the home.



Tea area



The overall space is concrete color, the visual feeling is unified, comfortable and calm, allowing people to maintain a relaxed and calm state. Modern people's game of chess or tea adds the expression of the spirit of the times to the elegance of antiquity.






Plants are the micro landscape and the outlet of emotion. In the smallest leaves, they repose the response of life to the pleasant environment, which is the transformation of a home from materialized attribute to emotional attribute.



Core area


线


Breaking the inherent closed sense pattern, the space is enlarged and expanded, the long console opens the space moving line, increasing the sense of smoothness of walking, and the multiple life scenes of the family around the island platform, tea platform and sofa area overlap vividly.






A rock is taken from the cliff surface of the outdoor terrace as the support of the island platform. The uncut rough shape is compared with the industrial standard to form a subtle and interesting mutual view.




线


At the junction of the facade and the ceiling, there is a continuous linear light source, resulting in visual friendliness and comfort. The junction is not at right angles, but supported by an arc, so the light is softened.





There are romantic expressions in the quiet and calm space of the art museum. The transparent acrylic square box emits a warm soft light, halos and dyes a room, neutralizes the cold temperament of the body, and fills the whole room with the jump and vitality of vitality.



Open restaurant


西


The open style restaurant is long and narrow, extending north and deep, and integrating Chinese and Western Kitchen lifestyles. The marble long console is set close to the dining table, and the console with custom attributes is located in the center of the home, which determines the atmosphere trend of the whole space.





In the gray background, a touch of orange is the fashion expression of light luxury on Minimalism. The texture of the rock plate, the skin of the branches and the rough shape of the pottery pot leave a silent trace of moistening things to protect the peace of the room.






Entrance hall


线


Natural creation, dry branches into painting, IKEA. The streamlined in-depth niche hides the wisdom of storage, the scale of comfort, and the most tender confession at the moment of returning home.




Open kitchen


西


The functional areas of washing, matching and cooking are set around the island to minimize repetitive round-trip. The island is an indispensable existence. It represents the life culture of western kitchen, barrier free communication and enjoying home time anytime and anywhere.





Study room


绿


Cancel the original north facing bedroom and get a semi open study. A large green plant is the foreground and the moonlight is the background. After the noise, the sliding door hidden in the wall separates the different worlds inside and outside.






Master bedroom


线线


Public space is smooth and open, while private space is inward. The two bedrooms are <span data-raw-text="" "="" data-textnode-index-1649831251679="66" data-index-1649831251679="6110" class="character" style="margin: 0px; padding: 0px;">"hidden<span data-raw-text="" "="" data-textnode-index-1649831251679="66" data-index-1649831251679="6117" class="character" style="margin: 0px; padding: 0px;">", and the door is accurately embedded in the rock slab to deduce the poetic rhythm of the space between the rhythmic lines and draw a clear boundary between the public area and the private space.




线


Home is the expression of personality and the field of habitat. Fade the desire for outward expression, restore the most calm state of the bedroom space, and approach comfort to the greatest extent with bare tactile and warm texture materials.

The shutters separate the sunlight into fine lines, and the air becomes fluffy and soft, a little lazy and quiet.



Daughter room


Peach pink is placed in the daughter's room, which is a soft and beautiful world constructed by materials and light, fresh, energetic, sweet and pleasant.




Bathroom



The bathroom of the master bedroom suite faces